FRANSK KULTURHUS
– Fransk språk- og kultursenter, diplomer & bibliotek

Lansering av PADIMA-litteraturprisen 2024: Årets mest inkluderende barnebok

Fransk kulturhus er stolt av å samarbeide med PADIMA-prisen 2024, det ambisiøse pilotprosjektet som drives av Martine Vanderheyden fra Éditions NAKUONA Forlag og som har som mål å bli en årlig litteraturpris for å oppdage talentfulle barnebokforfattere, og hvor juryen utelukkende består av barn!

Historien bak PADIMA

PADIMA står for Patrick, Didier og Martine. Patrick er Martines storebror og Didier er hennes fetter. Så ofte som mulig, ble Martine med de store på deres eventyr. Trioen var uatskillelige og deres drømmer uendelige. I 1998 ble guttene på 23 og 22 år tragisk og urettferdig revet bort fra livet, og Martine ble alene igjen.

Martine lette lenge etter en måte å fylle dette tomrommet på, også da hun forlot Belgia og flyttet til Norge. Hvordan kunne hun få Patrick og Didier til å leve videre gjennom henne, og få dem kjent for så mange som mulig? Slik ble prisen født og vokste, naturlig beriket av Martines forlagsaktiviteter.

Selvfølgelig er det allerede mange store literaturpriser der ute. Men det Martine har i hjertet, skiller seg ut. PADIMA-bøkene vil være bøker for barn, skrevet av forfattere som virkelig er ukjente for publikum, og som vil fremheve inkludering og interkulturell vennlighet.

Patrick, Martine og Didier som barn

Det er nettopp takket være disse temaene, og i en tid der folk mer enn noen gang føler seg isolerte, at vennskap og samarbeid vil blomstre mellom Fransk kulturhus og Martine Vanderheyden. Selv om alt skjer online i pandemitider, er mulighetene fortsatt mange: forfattermøter, fransk-norsk kafé om foreldreskap, interkulturalitet, flerspråklighet…

Hvem kan delta i juryen?

Alle barn opp til 12 år som leser eller blir lest opp bøkene i PADIMA-prisen, på fransk eller på norsk. Fra neste år vil det også være kategorier for eldre barn, opp til 15 år.

Uansett om de bor i Norge, Belgia eller et annet fransktalende eller ikke-fransktalende land! Enten de deltar med sin barnehage eller skole, deres franskkurs, eller med familien hjemme…

Som du sikkert har forstått, er barna hjertet i PADIMA-prisen og dens eneste og unike jury! De følger hjertet sitt, og ingen har rett til å fortelle dem hvem de skal stemme på.
Skoler, barnehager og foreninger oppfordres til å delta og får 10% rabatt for å skaffe seg bøkene i konkurranse på forlagets nettside.

Hvordan bli medlem av juryen og stemme?

Hvis du bor i Norge, kan du registrere deg via Fransk kulturhus. Hvis du bor i Belgia eller andre steder i verden, kan du registrere deg via forlaget.

Les detaljene om påmeldings- og valgprosedyrer for jurymedlemmene på denne siden.

Hvor og når finner prisutdelingen sted?

Vinneren av PADIMA-prisen 2024 vil offisielt bli kunngjort ved Fransk kulturhus i Oslo, Norge lørdag ​​16. mars 2024.

For denne spesielle dagen har vi forberedt et morsomt og festlig kulturprogram som vil avsluttes med prisutdelingsseremonien. Det endelige programmet vil bli kunngjort senere.

Og det er ikke alt, det vil være arrangementer, enten i fysisk format (i Norge og Belgia) eller digitalt, overraskelser og gaver.

Les bøkene som er med i konkurransen, på fransk eller på norsk

For denne aller første utgaven av PADIMA-prisen, er begge bøkene som konkurrerer rettet mot barn i alderen 5 til 8 år, men de kan uten problemer leses av litt eldre barn. Fra neste år vil konkurransen tilby nye kategorier for de eldre barna, helt opp til 15 år.

2024-UTVALG

Cassiopée et les ours polaires
Cassiopée og isbjørnene
Tekster: Noémie Dubois-Linda
Illustrasjoner: Crystala Wone

Mimi Brocoli et le Seigneur de Montzen
Mimi Brocoli og Lord av Montzen
Tekster: Martine Vanderheyden, Anne Guéguant Illustrasjoner: Muriel Mossoux

Bli kjent med forfatterne og illustratørene

Forfatterne og illustratørene bak de to nominerte bøkene til PADIMA-prisen 2024 er talentfulle kvinner fra Belgia og Frankrike.

Noémie Dubois-Linda er forfatteren bak boken «Cassiopée et les ours polaires» (Cassiopée og isbjørnene) og Crystala Wone er illustratøren. Martine Vanderheyden og Anne Guéguant skrev teksten til «Mimi Brocoli et le Seigneur de Montzen» (Mimi Brocoli og Lord av Montzen), og illustrasjonene ble laget av Muriel Mossoux.

Oppdag disse talentfulle kvinnene og deres fantastiske arbeid i de nominerte bøkene til PADIMA-prisen 2024.

Partager cet article

NOS DERNIÈRES ACTUALITÉS

VOUS SOUHAITEZ APPRENDRE OU PERFECTIONNER VOTRE FRANÇAIS ?

Fransk kulturhus

NOUS CONTACTER

    *Jeg godtar å motta nyhetsbrev fra Fransk kulturhus.

    *Jeg godtar personvernerklæringen.