FRANSK KULTURHUS
- Kultur-, opplærings- og sertifiseringssenter og franskspråklig bibliotek

«Ça Roule» – Intervju med regissør Julie-Christine Adélaïde Krøvel

Regissør, fotograf og kunstner som startet i Danmark, bor i Oslo og opprettholder en spesielle forbindelse med Frankrike, Julie-Christine Adélaïde Krøvel påtar seg mange roller samtidig som hun forblir den tilgjengelige personen vi kjenner. Vi kjenner? Ja! Julie var en av våre elever og er fortsatt en trofast venn av Fransk kulturhus. Desto større grunn for oss til å støtte arbeidet hennes i anledning utgivelsen av dokumentaren hennes (på fransk) med tittelen Ça Roule!.

Her er intervjuet vårt med en kunstner som er tro mot hennes identitet, en kunstner som brenner for å eksperimentere med lyskilder, filtre og kryssbehandlingsteknikker.

(Fransk kulturhus) – Hvordan kom du opp med ideen om å realisere en dokumentar om jenter på rulleskøyter i Frankrike?

(Julie-Christine) – Mens jeg ser at rulleskøyter (quads) er veldig stort i Frankrike og i andre deler av Europa/ USA ser jeg at det i Norge ikke utviklet seg på samme måte. Det mangler et miljø. Det er fordi jeg driver foreningen Girls on Wheels på Arena  Bekkestua med 100 jenter som medlemmer.

Sporten tiltrekker seg ofte jenter eller kvinner fordi det handler mye om bevegelse, dans og musikk. I tillegg er det mye farger som kjennetegner miljøet som kanskje gjør at kvinner tenker sammen og danner samfunn.

Det er noe jeg selv fikk erfare da jeg møtte CIB PARIS på togstasjonen Gare du Nord i Paris en regnværsdag i November for tre år siden. De franske jentene tok meg imot med åpne armer, jeg følte samhold og en åpenhet jeg syntes var utrolig koselig.

Det var spesielt en dame som het Cécile ( fra CIB TOURS) som senere ble min spesielt gode venninne, det merket jeg med en gang. Vi pratet og hadde samme humor, musikksmak og som blir et vennskap livet ut.

Jeg ble invitert til familien hennes i Tours hvor jeg er på besøk så ofte jeg kan. Og på min vei som filmskaper og fotograf såvel som privatperson gjør at jeg hele tiden møter nye og spennende personer med fine historier.

Det er historier om politikk, hvordan det er å være ung i Frankrike, om utdannelse og om jobb. Og som tema, hva gjør rulleskøytene oppe i alt. Rulleskøytemijøet gjør en stor innvirkning på mange mennesker, særlig mange kvinner som sammen finner glede og litt fri fra hverdagen.

Ting som preger livet deres.

Etter å ha skatet i Frankrike både alene og med jentene i Paris og Tours bestemte jeg meg for at jeg ville lage en dokumentar om alle disse franske jentene. Om samholdet, personene, historien deres og hverdagslige utfordringer de møter.

Miljøet jeg møtte i Frankrike representerer for meg en stor bredde av ulike fargerike personer jeg tror verden vil høre om.

Dokumentaren din omhandler flere temaer, utøvelse av sporten så vel som samfunn og likestillingsspørsmål. Var dette utgangspunktet da du startet?

Nei, først ville jeg egentlig bare lage en dokumentar om rulleskøyter ( i Paris) som var ment å handle mest om sporten og miljøet i Paris.

Etterhvert som jeg møtte og snakket med flere så oppdaget jeg nye aspekter jeg syntes var viktig å belyse. Over hele Frankrike. Det kom mange ulike hendelser jeg som norsk ikke kanskje skjønte eller visste før jeg tilbrakte enda mere tid i miljøet og ved å reise rundt.

Jeg har hatt min jobb som fotograf/filmskaper i Paris over flere år, men kanskje ikke sett de samme aspektene i det franske samfunnet. Det er kun ting jeg har lest i franske aviser eller sett på sosiale medier på fransk, jeg følger mye med på fransk politikk og samfunn. 

Mitt eget liv har handlet om å være og stå for den jeg er, jeg har hatt mange utfordringer og kamper i mitt liv som gjør at jeg tiltrekkes av mennesker som står opp for det som de tror på, som kanskje har ulike utfordringer og kanskje ikke samme mulighetene som enkelte har.

Derfor ville jeg innlemme også de andre tematikkene jeg tar opp; nettopp fordi for de som for meg er rulleskøyter et symbol på mange ting. Det er gøy men det er også rekreasjon for ulike utfordringer og press i vår tidsalder. 

Jeg kjenner meg igjen i mange av episodene og refleksjonene jeg hører, jeg tenker at det trenger samfunnet å høre. 

Langt mere enn det som preges av hverdagen til mange unge; da tenker jeg på influencere, suksess, perfeksjonisme og penger som preger bildet de ser på TikTok og IG.

Temaene i « Ça Roule «er rulleskøyter, sosiale forskjeller, like muligheter for alle, utvikling, samhold og hvordan det er å være ung i 2022. På godt og vondt. 

Det er en dokumentar om utfordringer men også om glede.

Vil du i korte trekk fortelle noe om det av det jentene du møtte fortalte ?

At de står sammen, at de alltid er der for hverandre. At det kan være vanskelig å være alene i skateparken, at som jente møter de på diskriminering.

Det kan være diskriminering i form av kommentarer, sexisme, legning, blikk og/eller forskjellsbehandling. Som skater som jente/ unge kvinner og spesielt da mange med ulik hudfarge. 

Det faktum at de står sammen på treff i parkene, at de kjører gjennom gatene sammen gjør at de sammen står sterkt og oppnår nye mål og nye jenter og kvinner kommer til miljøet.

Jeg opplever mange av de samme tingene enkelte sier, som utøver av sporten når jeg er i Frankrike ( såvel som Norge) men kanskje ikke så sterkt.

Har du vært inspirert av andre dokumentarer, har du noen favoritt regissører?

Jeg er veldig inspirert og leser mye om Frankrikes historie etter 1960 tallet, spesielt med immigrasjonshistorie og historien bak mange av forstedene til Paris. 

Etter at jeg så «Les Misérables» av Ladj Ly ble jeg veldig preget, selv om ikke det er en dokumentar og heller ikke rulleskøytemiljøet så belyser den temaer jeg er inne på i «Ça Roule «  og episoder som blir bekreftet.

Det er menneskene rundt meg i gatene som er inspirasjonen min, jeg har alltid tenkt sånn. Undrer meg alltid om de levende historiene jeg ikke ser, bak fasader. 

Bare sitte på t-banen og se på menneskene rundt meg inspirerer meg, helst de som ikke har alle midlene som de høyest privilegerte i samfunnet har. 

Utover det ser jeg mange dokumentar og reportasjer på ARTE, de inspirerer meg kanskje mest. Intervjuer og reportasjer fra 70-80 og 90 tallet som har en form for ekte visualisering jeg kjenner meg igjen i.

Jeg føler mye er tapt til teknologien og derfor liker jeg ofte ting som er litt tilbake i tid. Har enda ekte VHS kameraer jeg filmer med, fra 1986.

Har du andre kommende prosjekter som kan styrke vennskap båndene mellom Norge og Frankrike ?

Jeg har flere prosjekter jeg vil realisere som vennskapsbånd mellom Norge og Frankrike som jeg håper at jeg med de tingene jeg kan og tror på kan være en brobygger.

Som fotograf og filmskaper og for rulleskøyter. Jeg håper og ser frem til nye samarbeid som går på tvers av land og som kanskje mange ikke skjønte kunne være muligheter. 

Jeg håper på en « Ça Roule 2 » også, planene er allerede klare.


«Ça Roule – Que disent les meufs en France ?«

Paris, Tours et Nantes 

La société change, la démocratie est menacée dans le monde entier. Qu’est-ce qu’être jeune adulte en France en 2022 ? Chaque fois que je voyais les mots « Pour tous les français » je me demandais ce que cela signifiait vraiment. 

Et que disent les meufs en France ? Est-ce l’égalité des droits pour tous ? Comment vit-on le fait d’être arrêté par la police sans raison, juste pour sa couleur de peau ? Voilà l’une des nombreuses histoires que j’ai entendues des meufs. Voici les meufs que j’ai trouvées à Paris, Nantes et Tours, leurs histoires et leurs réflexions dans un monde peut-être plus difficile que jamais. En tant que photographe j’ai cherché des personnalités originales, les personnes qui ont des histoires personnelles et leurs expériences quotidiennes en France. Il y a plusieurs histoires choquantes, marquantes, fruits de situations inconnues pour moi en tant que Norvégienne. Même s’il y a des injustices en Norvège, j’ai l’impression qu’il y a moins de différences. J’ai décidé de faire un documentaire avec une expression artistique, avec le son, la musique, la cinématographie, les photographies…Bref, avec le monde que je connais le mieux. Je vis dans un monde de couleurs et de contrastes.

Pour moi la communauté du roller en France reflète l’ouverture, sans distinction de race ou de sexe ; elle vous souhaite toujours la bienvenue ! Les choses que j’ai découvertes en rencontrant les filles en France sont les mêmes que dans mon parcours personnel sur quatre roues. Il y a un nouveau monde qui s’est ouvert à moi, avec de nouvelles amitiés et un nouveau sens de la maîtrise de soi.

Del denne artikkelen

NYHETER

Aktiviteter

Juleferien 2024: praktisk informasjon

Fransk kulturhus holder stengt for publikum i perioden ​​20. desember-5. januar. Vanlige åpningstider fra og med 6. januar 2025! Bli kjent med kurstilbudet vårt og

VIL DU LÆRE ELLER FORBEDRE FRANSKEN?

Fransk kulturhus

NOUS CONTACTER

    *Jeg godtar å motta nyhetsbrev fra Fransk kulturhus.

    *Jeg godtar personvernerklæringen.