FRANSK KULTURHUS
- Kultur-, opplærings- og sertifiseringssenter og franskspråklig bibliotek

Internasjonal kvinnedag: portretter av engasjerte fransktalende forfattere

George Sand

Écoutez ma vie, c’est la vôtre

Amantine-Lucile-Aurore Dupin, født i 1804, valgte pseudonymet George Sand, en mindre kjent “feminin” versjon av Georges, for å øke sjansene sine til å bli publisert. Hun er berømt for sin kamp mot normene som ble pålagt kvinner. George Sand var glad i å frekventere menns teatre, røyke pipe og kle seg i menns klær. Hun oppdro sine to barn alene og klarte å tjene til livets opphold som forfatter frem til hennes død i 1876. Hun er også kjent for sin dagbok, spesielt under den fransk-tyske krigen i 1870 og Pariserkommunen.

Oppdag denne forfatteren på Fransk kulturhus :

Histoires de ma vie, selvbiografi

I Histoires de ma vie, publisert i 1854, forteller forfatteren om sine reiser, opplevelser, overbevisninger og personlige forhold. Fra hennes ungdom til hennes inntreden i litteraturens verden, forteller George Sand om sin tørst etter uavhengighet, frihet og kjærlighet. Det er et essensielt vitnesbyrd om livet og verket til en av de mest innflytelsesrike forfatterne i det 19. århundre, samt en pioner innen feminisme.


Simone de Beauvoir

N’oubliez jamais qu’il suffira d’une crise politique, économique ou religieuse pour que les droits des femmes soient remis en question. Ces droits ne sont jamais acquis

Simone de Beauvoir, født i 1908, er både filosof, forfatter og essayist. Hun er hovedsakelig kjent over hele verden for boken  Le Deuxième Sexe, utgitt i 1949. Hun fikk en ubestridelig plass innen feminismen gjennom le Mouvement de la Libération des femmes og “le manifeste des 343” (343 kvinner som tilsto å ha tatt abort i 1971). Selv om hun har vært Sartres partner i flere tiår, har hun alltid nektet å gifte seg med ham eller få barn, og opprettholdt en filosofi som er klart forskjellig fra hans.

Oppdag denne forfatteren på Fransk kulturhus :

La Force des choses, Tome 1 & 2 , selvbiografi

Simone de Beauvoir forteller om sitt intellektuelle engasjement, sitt forhold til Sartre, sine reiser og tanker om kvinners rettigheter. Boken er fylt med filosofiske og politiske analyser og ble publisert i 1972 og 1976.

Journal de guerre, personlig dagbok, selvbiografi

Journal de guerre, utgitt i 1990, presenterer syv notatbøker holdt av Simone de Beauvoir mellom 1939 og 1941. I dem beskriver hun sine erfaringer, tanker og observasjoner om dagliglivet under den tyske okkupasjonen av Paris. En nødvendig og intim beretning om krigens virkelighet.

Les Belles Images, roman

Denne romanen utforsker betydningen av lykke. Laurence, hovedpersonen, har alt hun trenger for å være lykkelig, men tiden er inne for å spørre seg selv: er jeg virkelig lykkelig? Hvorfor er jeg i tvil når jeg har alt for å være glad? De Beauvoir utforsker dilemmaene til den kvinnelige tilstanden og søker etter mening i livet.


Benoîte Groult

Être indépendante ! C’est la source de tout. Et faire quelque chose qui passionne.

Benoîte Groult, født i 1920, er kjent for boken «Ainsi soit-elle», utgitt i 1975.

Denne boken markerer hennes inntreden i den feministiske bevegelsen. Senere opprettet hun et månedlig feministisk magasin og ledet den franske “kommisjonen for feminisering av stillingstitler”. I 1986 var hun den første som publiserte i sin helhet  la Déclaration des droits de la femme et de la citoyenne skrevet av Olympe de Gouges i 1791.

Hun var også medlem av foreningen for “retten til å dø med verdighet”.

Oppdag denne forfatteren på Fransk kulturhus :

La Touche étoile, roman

La Touche étoile introduserer historien til Marie, en kvinne som revurderer sitt liv, sine kjærligheter og valg. Romanen utforsker temaer som kjærlighet og frihet. Boken er en introspektiv og rørende fortelling om livets forskjellige stadier.


Simone Veil

Ma revendication en tant que femme c’est que ma différence
soit prise en compte, que je ne sois pas contrainte de m’adapter
au modèle masculin
.

Simone Veil, født i 1927, overlevde Auschwitz sammen med søstrene sine før hun ble kjent, mange år senere, som en høytstående embetskvinne. I 1974 ble hun helseminister og presenterte loven som avkriminaliserer abort i Frankrike, kjent som “Loi Veil” (1975). I 2024 integrerte Frankrike friheten til å abort i sin grunnlov, en verdenspremiere. 

Simone Veil var en nøkkelfigur for fransk-tysk forsoning og europeisk integrasjon, da hun var den første valgte presidenten i Europaparlamentet fra 1979 til 1982. I 2008 ble hun valgt inn i Académie française og ble gravlagt ved Pantheon i Paris i 2018. Som et symbol på motstandskraft er hun fortsatt et feministisk ikon i Frankrike og utover.

Oppdag denne forfatteren på Fransk kulturhus :

Une vie, selvbiografi

I boken Une vie reflekterer Simone Veil over de viktigste og avgjørende øyeblikkene i hennes eksistens. Hun diskuterer sin erfaring som en deportert kvinne i Auschwitz, sin juridiske og politiske karriere, samt sin rolle i legaliseringen av abort i Frankrike. Hun deler også sin innsikt i utfordringene kvinner står overfor i samfunnet. Une vie tilbyr et intimt blikk på livet til en ikonisk figur i fransk og europeisk politikk, hvis verdier og overbevisning har inspirert tusenvis av mennesker.


Annie Ernaux

Les hommes ont tout à gagner à ce que les femmes soient leurs égales.

Annie Ernaux, født i 1940, er den første franske kvinnen som vant Nobelprisen i litteratur i 2022.

Forfatterskapet hennes (for det meste selvbiografier) utforsker kollektiv og individuell hukommelse og historie. Hun bruker sine personlige erfaringer og minner, sin seksualitet, sitt ekteskap, sin abort og kamp mot brystkreft samt sin mors Alzeihmers sykdom for dele en refleksjon over menneskets tilstand og våre moderne samfunner.

Hun snakker åpent om sine venstreorienterte meninger og fordømmer sexisme og alle former for urettferdighet.

Oppdag denne forfatteren på Fransk kulturhus :

Je ne suis pas sortie de ma nuit, selvbiografi

En dagbok som Ernaux skrev mellom 1984 og 1986 og som handler mest om Alzheimers sykdom som gradvis skadet moren hennes.


Virginie Despentes

Le féminisme est une aventure collective, pour les femmes, pour les hommes, et pour les autres. Une révolution, bien en marche. Une vision du monde, un choix.

Virginie Despentes, født i 1969, er en populær feministisk forfatter og aktivist. Romanene hennes blir noen ganger beskrevet som provoserende og skildrer de brutale forholdene mellom menn og kvinner. Hun er oversatt til nesten tjue språk.

Virginie Despentes er også medlem av 50/50-kollektivet, som fremmer likestilling og mangfold i film- og audiovisuell industri.

Hun er også engasjert i LGBTQIA+-bevegelsen, og opprettet sitt eget forlag, Légende Editions, som har som mål å fremme queer og feministisk kultur.

Oppdag denne forfatteren på Fransk kulturhus :

King Kong théorie, selvbiografisk essay

King Kong Théorie er et feministisk manifest publisert i 2006. Despentes tilbyr en personlig og skarp refleksjon over feminismen og kvinners status i dagens samfunn.


Marguerite Abouet

Dans les années 70 en Côte d’Ivoire, les femmes étaient
beaucoup plus libres qu’aujourd’hui.

Marguerite Abouet er en ivoriansk forfatter og regissør, født i 1971.

Hun er Chevalier des Arts et des Lettres og medlem av Collective of Comic Strip Creators Against Sexism. Dette kollektivet har som mål å fremme likestilling i forlags- og tegneserieverdenen. 

Oppdag denne forfatteren på Fransk kulturhus :

Aya de Yopougon – Tome 1, 2, 3, 4, 5, 6, Grafisk roman, tegneserier

Tegneserien Aya de Yopougon, er inspirert av barndommen til Marguerite Abouet og fokuserer på hverdagen til en ung jente på 70-tallet. Hun er opptatt i å skildre et Afrika som er langt fra elendighet, i motsetning til hva europeiske medier får oss til å tro.

Hennes fremstilling av sterke og selvstendige kvinner bidrar til å fremme likestilling og kvinnefrigjøring. Aya de Yopougon tar også for seg andre sosiale og politiske temaer.


Praline Gay-Para & Anne-Lise Boutin

Les jeunes filles dans les contes n’attendent pas qu’un prince vienne les sauver en les épousant, elles prennent leur destin en main pour devenir femmes..

Praline Gay-Para er en fransk-libanesisk historieforteller og forfatter født i 1956. Anne-Lise Boutin er en fransk illustratør født i 1977.

Sammen har de laget en rekke barnebøker med modige, uavhengige unge jenter, hentet fra historier og fortellinger fra hele verden.

På denne måten bidrar de til å fremme likestilling og humanitære verdier blant et ungt publikum. 

Oppdag disse forfatterne på Fransk kulturhus :

Vives et vaillantes: Sept héroïnes de contes, barnebok, album

Syv heltinner som tar skjebnen sin som kvinner i egne hender. De forkleder seg som menn, utfordrer prinser, gir råd til monarker og kjemper for frihet… Syv historier fra Middelhavet med fantastiske og uredde heltinner!

Del denne artikkelen

NYHETER

VIL DU LÆRE ELLER FORBEDRE FRANSKEN?

Fransk kulturhus

NOUS CONTACTER

    *Jeg godtar å motta nyhetsbrev fra Fransk kulturhus.

    *Jeg godtar personvernerklæringen.